Fodmaps zijn koolhydraten in voeding die slecht opgenomen worden door de darmen. Bacterien in de darmen reageren op deze stoffen en kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree en meer. Mensen met pds (prikkelbare darm syndroom , ibs) kunnen baat hebben bij een dieet met weinig fodmaps. Fodmap is een afkorting voor de namen die deze stoffen hebben.
Hieronder een lijst met voeding die je moet beperken in dit dieet. De lijst is wellicht niet volledig. Het is raadzaam om dit dieet onder toezicht van een dietist te volgen
FRUIT TE VERMIJDEN :
Overtollige Fructose
appel
mango
Nashi peer
peer
Amerikaanse persimoen, kaki
ramboetan (harige lychee)
watermeloen
Overtollige Polyol fruit :
appel
abrikoos
avocado
bramen
kersen
Longan
Lychee
Nashi peer
nectarine
perzik
peer
pruim
(gedroogde pruimen)
watermeloen
Te Vermijden Groenten
Overtollige Fructaan groenten :
Artisjokken
asperge
biet
Spruitjes
kool
cichorei
paardebloem bladeren
venkel
knoflook
prei
peulvruchten
okra
Ui ( bruin, wit , & Spaans )
erwten
radicchio sla (roodlof)
sjalot
Lente-ui (wit veld ) .
Overtollige Polyol groenten :
avocado
bloemkool
champignons
peultjes
Vlees / vis
Bewerkte producten, gebruik alleen vers.
Speciale opmerkingen
Ui is een van de grootste bijdragers aan IBS . Strikte vermijding wordt aanbevolen.
• Ui ( bruin, wit en Spaans ) , ui poeder , witte gedeelte van de lente ui .
• Prei , sjalotten, knoflook .
Er is vaak ui verborgen in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals , kip zout , plantaardige zout , plantaardige poeder , gedroogde groenten , jus , soepen , marinades en sauzen
PROBLEEM Tarwe
taewe zit in:
Brood ( wit , volkoren , meergranen , zuurdesem , pita , en vele rogge )
Pasta & noedels
Ontbijtgranen (met tarwe , overtollige gedroogd fruit & / of vruchtensap ) .
Hartige koekjes ( op basis van tarwe )
Taarten & gebak ( op basis van tarwe )
Zoete koekjes ( op basis van tarwe )
Pastry & paneermeel ( tarwebloem gemaakt )
Anderen ( griesmeel , couscous , Bulger )
Alternatieven voor tarwekorrels :
rijst
Mais ( kunnen sommige mensen moeite mee hebben)
aardappel
amarant
tapioca
quinoa
gierst
sorgum
boekweit
pijlwortel
sago
Alternatieven voor tarwe-producten :
Glutenvrij brood
Glutenvrije pasta , rijst , tarwe vrij boekweitnoedels .
Speciale opmerkingen over Tarwe :
• Kleine hoeveelheden tarwe , zoals paneermeel , kan aanvaardbaar zijn ( beoordelen individueel ) .
• Mensen met de diagnose Coeliakie moeten gluten elimineren uit hun dieet .
• Glutenvrije voedingsmiddelen mogen geen tarwe, rogge haver en gerst bevatten .
o Een laag FODMAP dieet : haver en gerst is toegestaan .
• Sporen van tarwe ingrediënten zoals sojasaus mag geen probleem zijn .
• Veel van tarwe afgeleide producten, zoals tarwezetmeel , tarwe verdikkingsmiddelen , tarwe maltodextrine , tarwe dextrine , tarwe dextrose, tarwe glucose , en tarwe kleur caramel zijn fructaan vrij en zouden veilig moeten zijn om te eten .
• Beperk alcoholgebruik.
• Vermijd alcohol , die rijk is aan onverteerbare koolhydraten , zoals bier .
• sterke drank zoals Vodka & Gin met water / frisdrank heeft de voorkeur boven bier, met mate natuurlijk
• Drink veel water .
• Eet met mate .
• Kauw je eten goed .
• Beperk verwerkte voedingsmiddelen (verborgen FODMAPs en irriterende stoffen ) .
• Beperk of vermijd bewerkt vlees ( ( verborgen FODMAPs en irriterende stoffen ) .
• Vers fruit , groenten , en geheel vlees / vis zijn het beste.
NB!! Raadpleeg een dietist! Zeker bij ernstige darmklachten. Het fodmap dieet is restrictief en moeilijk vol te houden. De grootste kans van slagen heb je bij een dietist. Ook is het belangrijk geen tekorten op te lopen.
Een dietist is de veiligste optie wanneer je het fodmap dieet wilt proberen. Bij ernstige spijsverteringsklachten altijd een arts raadplegen.
Er is ook een lijst met wat je wel mag eten