Een salicylaatallergie (ook wel salicylaatintolerantie of gevoeligheid genoemd) is een reactie die optreedt wanneer u in contact komt met salicylaten, salicylzuur of aanverwante chemicaliën.
Salicylaten komen voor in planten. Ze zijn een natuurlijk ingrediënt in veel fruit, groenten en kruiden. Synthetische salicylaten zijn een belangrijk ingrediënt in aspirine en andere pijnstillende medicijnen. Natuurlijke en synthetische salicylaten komen ook voor in veel gangbare gezondheids- en schoonheidsproducten.
Salicylaat Allergiesymptomen
Deze variëren, maar kunnen zijn:
Astma-achtige symptomen, zoals piepende ademhaling en moeite met ademhalen
Hoofdpijn
Verstopte neus
Veranderingen in huidskleur
Jeuk, huiduitslag of netelroos
Zwelling van de handen, voeten en gezicht
Maagpijn of overstuur
Eczeem
Neuspoliepen
Loopneus
Intestinale ontsteking
Diarree
Colitis
In ernstige gevallen kan een salicylaatallergie leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende reactie die een noodgeval is. Maar dit is zeldzaam in het geval van salicylaatallergie.
Het gehalte aan salicylaten kan variëren van het ene artikel tot het andere en zelfs tussen batches van hetzelfde artikel uit dezelfde bron. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze chemicaliën dan anderen. Mensen met een lage tolerantie kunnen een allergische reactie krijgen als ze meer dan een kleine hoeveelheid salicylaat krijgen.
Salicylaat Allergie Oorzaken en risicofactoren
Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van salicylaatallergie. Allergieën treden in het algemeen op wanneer het immuunsysteem reageert op een voedingsmiddel of een andere stof. Deze immuunreactie leidt tot ontstekingen en andere symptomen.
U loopt een hoger risico op salicylaatallergie als:
U heeft familieleden met allergieën
U heeft andere allergieën of astma.
Je bent een kind
Sommige deskundigen denken dat salicylaatallergie een rol kan spelen in sommige gevallen van andere voedselallergieën en het inflammatoire darmsyndroom.
Wat te vermijden
Als u allergisch bent voor salicylaten, moet u items vermijden die deze bevatten.
Ze zitten in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica, waaronder:
Voedingsmiddelen die salicylaten bevatten
Fruit zoals appels, avocado’s, bosbessen, dadels, kiwi’s, perziken, frambozen, vijgen, druiven, pruimen, aardbeien, kersen, grapefruit en pruimen
Groenten zoals alfalfa, bloemkool, komkommers, champignons, radijs, tuinbonen, aubergine, spinazie, courgette, broccoli en hete pepers
Sommige kazene
Kruiden, specerijen en specerijen zoals droge kruiden en poeders, tomatenpasta’s en sauzen, azijn en sojasaus, jam en gelei
Drankjes zoals koffie, wijn, bier, sinaasappelsap, appelcider, gewone thee en kruidenthee, rum en sherry
Noten zoals pijnboompitten, pinda’s, pistachenoten en amandelen
Sommige snoepjes, zoals pepermuntjes, zoethout en kauwgom met muntsmaak en pepermuntjes
Overige zaken die salicylaten kunnen bevatten:
Geuren en parfums
Shampoos en conditioners
Kruiden remedie
Cosmetica zoals lippenstiften, lotions en huidreinigers
Mondwater en tandpasta met muntsmaak
Scheerschuim
Zonnebrandmiddelen of bruiningslotions
Crèmes voor spierpijn
Aspirine
Acetylsalicylzuur
Kunstmatige kleur- en smaakstoffen voor levensmiddelen
Benzoaten
Hydrobenzoëzuur
Magnesiumsalicylaat
Menthol
Munt
Salicylzuur
Pepermunt
Fenylethylsalicylaat
Natriumsalicylaat
Groene munt